Újabb nemzeti fórumos vereség, ezúttal Orgoványon

Gál Szilvia, Orgovány új polgármestere.

A Nemzeti Fórum erős emberének számító polgármester, Lóczi Boglárka csúnya vereséget szenvedett. Gál Szilvia független jelöltet választották Orgovány polgármesterévé a vasárnap tartott időközi voksoláson.

Vasárnap azért kellett időközi választást tartani, mert az idén márciusra annyira elmérgesedett a viszonya a képviselő-testülettel, hogy a képviselők bizalmatlansági indítványt nyújtottak be ellene, majd egyhangúlag meg is szavazták azt. Ezután pedig a testület feloszlatta önmagát, így nemcsak a saját mandátumuk, hanem a polgármester megbízatása is megszűnt.

A részvétel meghaladta az ötven százalékot: a 2718 szavazóból 1384-en adtak le érvényes szavazatot. Lóczi Boglárka (Fidesz-KDNP-Nemzeti Fórum) 291 szavazatot kapott, míg fő kihívója, a független Gál Szilvia 569 szavazatot szerzett. Egy másik független jelölt, Maszlik István 490 szavazatot kapott. 

Ha százalékban nézzük, akkor még jobban látszik a különbség. A győztes 41 százalékával szemben Lezsák Sándor jelöltje 21 százalékot kapott, csak a harmadik helyen végzett.

Lóczi Boglárka Lezsák első emberének számított Orgoványon.

A Nemzeti Fórum legendás, rendszerváltó „falujában”, Lakiteleken súlyos vereséget szenvedett az egy éve tartott időközi önkormányzati választáson a kormánypárt. A testületbe akkor nem jutott be Lezsák egyetlen jelöltje sem, és megerősítették pozíciójában a 2014-ben nyertes független polgármestert, Zobokiné Kiss Anitát. Most a fórum másik hagyományosan erősnek számító településén Orgoványon is vereséget szenvedtek.

A Lezsák bizalmi emberének számító Lóczi 2012 óta a Bács-Kiskun megyei település polgármestere. 2014-ben szintén törésig jutott a viszonya a képviselőkkel, akik akkor nyáron is lemondtak a posztjukról. Majd 2014 októberében a szavazók ennek ellenére újra bizalmat szavaztak Lóczinak, ő győzött 686-619-re Gyarmatiné Márton Olga független jelölt ellen (ez 52,5-47,5 százalékos arány). Ezúttal viszont a választók a Nemzeti Fórumot büntették a konfliktusért: korábbi szavazóinak több mint a felét elvesztette.

Kérdés, hogy Lakitelek és Orgovány után mi következik? Annyi biztos, hogy a dominó elindult…

Forrás: index.hu | baon.hu | mno.hu
Posted in Hírek.