Előzetesbe kerülhetnek Mondokiék? – megdöbbentő fordulat Izsákon

Csütörtökön megtörtént a büntetőjogi felelősségre vonása is Mondok Józsefnek. A polgármestert és a fiát költségvetési csalás bűntettével gyanúsította meg a NAV. Mondok a falusi turizmus fejlesztésére létrehozott pályázati keret 35 millió forintos támogatásával pazar vadászpanziót épített magának Izsákon.

Mondok még Lezsákkal együtt nevetett tavaly nyáron. Forrás: hiros.hu

Mivel nyílt titok volt Izsákon, hogy a polgármester a saját céljaira használja a vadászpanziót, a Miniszterelnökség vizsgálatot rendelt el, amelyet a Magyar Államkincstár folytatott le. A vizsgálat megállapította, hogy a szálláshelyet szabálytalanul, magáncélra használják, az ingatlant túlnyomóan Mondok József és ismeretségi köre vette igénybe, ezért a Magyar Államkincstár a támogatási jogosultság megszüntetésére, egyidejűleg a 35 milliós kifizetett támogatás visszafizetésére kötelezte a Mondok Kft.-t. A döntést a cég jogi képviselője megfellebbezte, amelyet a Miniszterelnökség Jogi Ügyekért Felelős Helyettes Államtitkársága helyben hagyott, így az jogerős. Információnk szerint a pénzt a napokban visszafizette a cég.

Az elhíresült vadászház, amiből már nem magyarázza ki magát a polgármester. Forrás: 168 óra

Időközben a polgármesternek – aki emellett a hazai fogathajtószakág elnöke – büntetőjogi felelőssége is megalapozódott, és csütörtök délelőtt Kecskeméten, a NAV regionális bűnügyi igazgatóságán az izsáki polgármestert, valamint fiát, Mondok Miksát, a vadászpanziót építtettő Mondok Kft. ügyvezetőjét költségvetési csalás bűntettével gyanúsították meg. A két férfi szabadlábon védekezik.

A családnak van még egy hasonló konstrukcióban épített vadászpanziója a Somogy megyei Karádon. Ezt az ifjabb Mondok József által vezetett Agro-Wild Kft. építette, mintegy ötvenmilliós pályázati segítséggel. Ebben az ügyben még nem fejeződött be a vizsgálat.

A polgármester az ügyben nem nyilatkozik, több alkalommal is kijelentette: lejárató kampány zajlik ellene, de hogy kik és miért tennének ilyet – hiszen sem ellenzéke, sem ellenjelöltje nincsen Izsákon –, arról nem beszélt.

Mint azt lapunkban már (Viharfelhők Izsák felett, 168 Óra, február 17.) megírtuk: Mondok József – aki úgy húsz éve vezeti Izsákot – 2015. augusztus 11-én lemondott a főállású polgármesterségről, és azt társadalmi formában látja el, hogy az összeférhetetlenség miatt megtarthassa a helyi benzinkútjára kapott, húsz évre szóló trafikjogát.

Forrás: 168 óra
Posted in Hírek.