Több száz család maradt meleg víz nélkül a városban

Több száz család maradt meleg víz nélkül Kiskunfélegyházán, mert a szolgáltató leszerelte a gázüzemű vízmelegítőiket. Az érintett lakók azt állítják, semmilyen előzetes tájékoztatást nem kaptak a szolgáltatás megszüntetéséről. Nem értik a drasztikus eljárást.

Többen is felkeresték szerkesztőségünket, akik elpanaszolták, hogy semmilyen haladékot nem kaptak, azonnali hatállyal leszerelték a meleg vizet ellátó gázüzemű berendezéseiket. Sőt, a plombálásért közel 6 ezer forintos befizetési csekket is kaptak. A szolgáltatást csak abban az esetben kapcsolják vissza, ha a társasházak az előírásoknak megfelelően kibéleltetik a kéményeket, vagy lecserélik fürdőszobai és konyhai vízmelegítőiket elektromos készülékre. Az egyik, neve elhallgatását kérő, Móravárosban élő asszony elmondta, a társasház kéményeinek kibéleltetése közel 20 millió forintba került volna, ezért inkább az elektromos bojlerek felszerelése mellett döntöttek, ami így is tetemes, százezres költséget jelent lakásonként.

Körmöndiné Marika lakásában is leszerelték a gázüzemű készülékeket és csekket is kapott. Fotó: Vajda Piroska

Azt is hozzátette, a napokban beszerezték ugyan a bojlert, de nem találnak szakembert, aki beüzemelné. A villanyszerelők ugyanis tele vannak munkával. Ugyanakkor fejleszteni kell a lakások elektromos hálózatát is, ám az áramszolgáltató csak egy hónap múlva tudja a fejlesztést elvégzeni. Addig nélkülözniük kell a meleg vizet. Ha­sonló helyzetbe került a Kossuth utca 26. szám alatt lakó Körmöndiné Marika is, aki szintén a megfelelő tájékoztatást hiányolta. Elmondta, előzetesen semmilyen felszólítást nem kaptak. A társasház közös képviselője kiplakátolta ugyan a kéményellenőrzést, de azt nem tudták, hogy ez a gázüzemű készülékek azonnali leszerelésével jár. A fő­utcai társasházban főként egyedülálló nyugdíjasok élnek, sokuknak komoly anyagi gondot jelent a készülékek cseréje.

A meleg víz nélkül maradt családok helyzete a csütörtöki képviselő-testületi ülésen is napirendre került. Horváth Tamás szocialista önkormányzati képviselő kért tájékoztatást az ügyben. A városatya szerint a probléma a gáz- és áramszolgáltató hiányos kommunikációjából, a katasztrófavédelem koordinálási hibáiból ered, valamint abból, hogy az államosított közműszolgáltatók nincsenek felkészülve az ilyen volumenű feladat lebonyolítására. A képviselő szerint az önkormányzat sem dughatja a fejét a homokba, már csak azért sem, mert több önkormányzati bérlakás is érintett az ügyben.

Forrás: Petőfi Népe | baon.hu
Posted in Helyi Hírek.