Az egykori országgyűlési képviselőre, dr. Horváth Zoltánra emlékeztek

Kiskunfélegyháza egykori országgyűlési képviselőjéről, Holló Lajos harcostársáról, dr. Horváth Zoltánról emlékezett meg a városi MSZP.

dr. Horváth Zoltánt 1918-ban választották a helyi Nemzeti Tanács elnökévé. A városnak 1922-26 között függetlenségi, 1935-39 között kisgazdapárti képviselője a parlamentben. Helyi lapja a Csonka Magyarország a demokratikus eszméknek és törekvéseknek adott hangot. Az ország német megszállása után 1944-ben elhurcolták budapesti lakásáról. 65 évesen, 72 évvel ezelőtt Dachauban, a koncentrációs táborban szenvedett mártírhalált.

Emléktábláját 2015-ben avatták fel volt lakóházának helyén, a róla elnevezett utcában. 

Egy olyan ember emléke előtt tisztelgünk, akinek személye már-már a feledés homályába veszett. Annak ellenére is, hogy a XX. századi magyar történelem legvészterhesebb időszakában olyan értékek mellett kardoskodott, melyek a jelen közéletében is aktuálisak, örök érvényűek. Kiskunfélegyháza történelmének egyik legkevésbé kutatott évtizedeinek, a 20-as 30-as éveknek volt dr. Horváth Zoltán kiemelkedő képességű politikusa, publicistája, aki több cikluson keresztül képviselte városunkat a törvényhozásban.

Börtönbe zárta őt képletesen és a való életben is az összes regnáló politikai ellenfele, kezdve a kommunistáktól, a Horthy-rendszer követőin át, a náci gyilkosokig. A szélsőséges politikai nézetekkel való szembenállása, progresszív gondolkodásra ösztönző cselekedetei, a polgári demokrácia iránti elkötelezettsége a két világháború közötti időszakban vesztésre voltak ítélve. De nem véglegesen. Olyan elvek ezek, melyeket a ma embere is alapértékeinek kell, hogy tekintsen, ezzel is adózva Horváth Zoltán emléke előtt – mondta Horváth Tamás, önkormányzati képviselő.

Posted in Helyi Hírek, Horváth Tamás.